Varga Dániel kvartett (HU, PL, HR)

Varga Dániel egy fiatal magyar szaxofonos és zeneszerző. Leginkább a virtuóz szaxofon játékával és intelligens experimentális indie rock zenekarával, Moped Loewennel hívta fel magára eddig a figyelmet. Ausztriában tanult a gráci zeneművészeti egyetem jazz tanszakán, Julian Arguelles és Ed Partyka kezei és vezetése alatt. Az utóbbi évben mindenféle díjakkal ismerték el zenéjét és munkáját (MÜPA Jazz Showcase – külön díj, 2. legjobb zenekar egy magyar tehetségkutatón, 2018/2019 legtehetségesebb zenészének járó Újfalusy Gábor különdíj) továbbá big bandre való komponálásért 3. helyezés a Magyar Jazz Zeneszerzés és Hangszerelés Országos Versenyén amit a Magyar Jazz Szövetség szervezett. Nem régiben pedig meghívást kapott a legjobb 8 közé, az elismert Michael Brecker Nemzetközi Szaxofonverseny döntőjébe amelyet idén augusztusban szerveznek meg a Vörös Tenger Jazz Fesztiválon, Izraelben.(Egy nemrég megjelent interjú a versennyel kapcsolatban)

Kapcsolata Lengyelországgal 2014-ben kezdődött, két jó barátjával: Piotr Lipowicz jazz gitáros és Piotr Budniak jazz dobos társaságában, akik mindketten kiemelkedő jeles tagjai a fiatal lengyel jazz közösségnek. Turnékat és kisebb – nagyobb koncerteket játszottak Lengyelország különböző pontjain, saját kompozíciójukat, ötelteiket, zenéjüket prezentálva, különböző projektekben. (Animal House Project, Piotr Budniak Essential Group, Lipowicz – Budniak MAD Unit)

Most két év szünet után újra összeállnak mint a Varga Dániel Kelet Európai Kvartett, hogy leporolják a régi emlékeket és elhozzák a friss, új, modern és kortárs jazz ihlette ötleteiket.

Varga Dániel: szaxofon
Piotr Lipowicz: gitár
Ivar Krizic: bögő
Piotr Budniak: dob