The Qualitons (HU)

Az idén tízéves budapesti The Qualitons magával ragadó, energikus pszichedellikus rockot játszik, melyet a hatvanas-hetvenes évek mod-beatje és funk zenéje inspirált.

Kezdetben a zenekar instrumentális jazz-funkot játszott, hogy kitöltsön egy üres helyet a zenei palettán. Mivel a zenekar tagjai mind a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán tanultak, hamarosan saját számokat kezdtek el írni. A dalok a korai rock, beat és funk zene hangzásából és energiájából építkeznek. Debütáló albumuk, a Panoramic Tymes 2010-ben a Tramp Recordsnál, egy német funk-soul kiadónál jelent meg, majd néhány zenekari helycserét követően 2014-ben megjelent a Tomorrow’s News is.

A két albumot most egy újabb követte, Echoes Calling címmel, melyet az együttes most mutat be a közönségnek. A számok hosszabbak, több részből állnak, a hangzás merészebb, prograsszívebb. Mindez gazdagítja a The Qualitonsra jellemző vonásokat, a szolid gitár-groove-okra épülő dús vokális harmóniákat.

A legendás seattle-i KEXP rádióban felvett élő koncert és néhány európai állomásnak köszönhetően a banda nemzetközi hírnévre tett szert. Sikeres, Németországot, Spanyolországot, Franciaországot és Lengyelországot érintő turnén vannak túl, világszerte több rádió playlistjére felkerültek, interjúkat adtak jelentős zenei magazinoknak. Két független magyar film számára zenét írtak és rögzítettek.

G. Szabó Hunor: ének, gitár, dob
Hock Ernő: basszusgitár, ének
Szőke Barna: gitár
Boros Levente: dob
Ádám Menyhei: billentyű