Tariqa feat. Fenyvesi Márton (HU)

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”. A Gnawa a fekete-afrikai és az arab kultúra keveredésének metszéspontján alakult ki, jellemzője a gyorsuló és fokozódó, erős érzelmi hatást kiváltó monoton, de mégis folyamatosan változó ritmika és a különleges basszus-lant, a guembri használata. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock- és jazz-zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders vagy Archie Shepp).
A zenekar – élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a hagyományosan gyógyító és ünnepi szertartásokon előadott gnawa zenére jellemző erős érzelmi hatást.
Fenyvesi Márton nevével éppúgy találkozhatunk az experimentális zenét játszó Váczi Dániel Quintrióban, vagy a Fekete-Kovács Kornél vezette nagyzenekarban, a Modern Art Orchestrában, mint a popzenei ihletettségű Pyjama Sessionsben, vagy az akusztikus jazzt játszó Szőke Nikoletta Trióban és a Balázs Elemér Sextetben. Varga Bendegúz és Horváth Balázs közreműködésével 2008-ban alapította meg első saját együttesét, a Fenyvesi Márton Triót, 2009-ben pedig Ávéd János szaxofonossal hozott létre egy kvartettet. E formációkkal számos fesztiválon és koncerthelyszínen lépett fel (Athéni Európai Jazzfesztivál, a Magyar Jazz Ünnepe, Művészetek Völgye, Művészetek Palotája Jazz Showcase). 2009-ben alapította meg nemzetközi kvartettjét Amsterdam–Budapest Underground néven. Juhász Márton Bostonban élő dobossal és Farkas Norberttel hívta életre második trióját, az MNM-et.
Said Tichiti – ének, guembri
Bede Péter – szaxofon, furulya
Kovács Ferenc – hegedű, trombita, ének
Halmos András – dob
Fenyvesi Márton – gitár