Skip to Content

Are You FREE? 2016

Are you FREE? Musicfestival
Dunaszerdahely
2016. október 21–22.

október 21.
Choco Arden Kávéház
Bartók Béla korzó
20.30
SPIROS SATORI (SK)
Dušan Tribulík – Ivan Masaryk
A Spiros Satori gitárduó 2015-ben alakult, miután tagjai szükségét érezték, hogy zenével tartsanak tükröt az életünknek. Mindez a természet és az élethelyzetek inspirálta, saját komponált-improvizált zene létrehozásába torkollott. Az élő koncerteket gitáreffektek és videofilm gazdagítja, amely gazdagabb élményt tesz lehetővé, valamint elmélyíti az előadók és a publikum közötti belső párbeszédet.

22.00
OFF Program:
Gabo Jonáš (zongora), Samo Hošek (ének), Miro Polák (bőgő) – mainstream jazz

október 22.
NFG klub
Bartók Béla korzó 788/1
20.00
LEM (PL)
Mateusz Rybicki – klarinét
Zbigniew Kozera – bőgő
Samuel Hall – dobok
A LEM triót három merészen improvizáló zenész alkotja, akik a hangszerükben rejlő lehetőségeket kutatják színes, lendületes zenéjükben. A vizsgált szélsőségek: a csend és a zaj, amelyeket mindig koherens történetekké próbálnak alakítani. Mateusz Rybicki klarinéton, basszus klarinéton és tenor szaxofonon játszik, rögtönöz, Zbigniew Kozera bőgős a lengyel improvizált zenei színtér aktív alakja. Samuel Hall pedig ausztrál dobos/ütős, aki jelenleg Berlinben él, az utóbbi nyolc hónapban Európában dolgozott, Tony Buckkal és Han Benninkkel alkotott egy formációt.

21.00
Szelevényi Ákos – Miklós Szilveszter (FRA/HU)
Szelevényi Ákos szaxofonos a szocializmus utolsó éveiben menekült Franciaországba, pályafutása alatt sokakkal zenélt együtt, köztük a híres bordeaux-i rockzenekarral, a Noir Désir-rel is. Zenéje egyre inkább improvizatívvá vált, az utóbbi időben az egymás felé forduló zenei párbeszédben, a duóban találta meg hangját. „…a színpad egy szakrális hely. Nem »bohóckodni« megy oda az ember – a mások idejét lopva –, hanem az élet jelenségeinek talán a legfontosabb dolgaival próbálunk a zene által harmóniába kerülni.”

Miklós Szilveszter tanulmányait hegedűn kezdte, majd dobokra váltott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, de valódi iskolának a barátaival – Grencsó Istvánnal, Benkő Róberttel, Pozsár Mátéval, Ajtai Péterrel, Mezei Szilárddal, Szelevényi Ákossal, Dresch Mihállyal, Dukay Barnabással, Szemző Tiborral – való közös zenélést tekinti. Meghatározó hazai jazz-zenészek mellett rendszeresen játszik különböző nemzetközi formációkban, olyan kiemelkedő, szabadgondolkodású muzsikusokkal, mint Peter Brötzmann, Rudi Mahall, Lewis Jordan, Johannes Bauer, Marco Eneidi, John Dikeman, Han Bennink, Jasper Stadhouders…

22.00
OFF Program:
Durvacrew DJs
VJ: epres & és kész

Támogatók:
A Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának támogatásával – Nemzeti kisebbségek kultúrája program, 2016
Dunaszerdahely város
Instytut Polski, Bratislava

Főszervező:
Na’conxypan

Szervezők:
NFG klub, Jazz Club DS, Choko Arden, Durvacrew