Skip to Content

ARE YOU FREE? 2013

Az Are you Free? zenei fesztivál az igényes műfajok fesztiválja. Immár hatodik alkalommal szeretettel várunk minden zenekedvelőt, korra való tekintet nélkül, aki képes volt megőrizni egyfajta nyitottságot mind gondolkodásában, mind zenei ízlésében. Olyan, főleg improvizatív zenei irányzatoknak biztosítunk teret, melyek elmozdítanak megszokott, hétköznapi zenefogalmunktól, gondolkodási formáinktól. S a rögtönzésnek köszönhetően egyedi művészeti alkotások megszületésének lehetnek majd tanúi. Mindehhez a jazz és más műfajok legjobb európai képviselői mellett igazi világsztárokat és ezúttal hazai előadókat is láthatunk-hallhatunk. A NA’CONXYPAN PT és a Jazz Klub DS kezdeményezése egyedülálló a szlovákiai jazzéletben, mely remélhetőleg új lendületet ad a hazai zenészeknek is, hiszen az avantgárd tendenciák, így a free irányzat is tájainkon sajnos eléggé a háttérbe szorult mindeddig. Az érdeklődők nemcsak hallgathatják a zenét, hanem nemzetközi tekintélynek számító zenészektől tanulhatják is a kapcsolódó workshop keretén belül.

Időpont: 2013. október 25-26.

Helyszín: NFG klub, Dunaszerdahely, Szlovákia

Szervező: Na´conxypan Polgári Társulás
Társszervezők: Jazz Klub DS, Mediawave Alapítvány (HU), Limmitationes (AT), FotoklubDS, NFG klub

Támogatóink: SzK kormányhivatala – Kisebbségi kultúra 2013 program, Dunaszerdahely város önkormányzata

A fesztivál programja:

október 25. – péntek
20:00 – Grencsó Kollektíva (HU)
21:00 – Spinifex (NL)
22:00 – Grencsó Kollektíva + Spinifex közös fellépése
Jam session

október 26. – szombat
13:00 – 4StatesSessions – nemzetközi improvizációs zenei műhely
20:00 – Škvíry & Spoje (SK)
21:00 – Chekasin – Tarasov Duo (LT)
22:00 – A 4StatesSessions zenei műhely résztvevőinek zárókoncertje

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/163302743871765/?ref_dashboard_filter=up...

Grencsó Kollektíva (HU)
Grencsó István az élő zenész-legendák egyike, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja. Új formációja egészséges arányát adja a nagy öregeknek és friss és tehetséges fiataloknak.
A zenekar tagjai:
Grencsó István - szaxofon, fuvola
Benkő Róbert - bőgő
Pozsár Máté - zongora
Miklós Szilveszter - dob
Info:
web: http://www.grencso.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/grencso?fref=ts

Spinifex (NL)
Az öt éve prosperáló, folyamatosan újat kereső, a legfrissebb holland kísérletező improvizítív zenét magas szinten képviselő amszterdami zenekar több stílus határán mozog, magába olvasztva a nem nyugati világzenét, a nyugati kortárs zenét és az anarchista európai szabad improvizációs műfajokat.
A zenekar:
Tobias Klein – alt szaxofon
Jasper Stadhouders – gitár
Goncalo Almeida – basszusgitár
Philipp Moser – dob
vendég: Piotr Damasiewicz – trombita
Info:
web: http://www.spinifexmusic.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/spinifexmusic.nl?ref=ts&fref=ts

Škvíry & Spoje (CZ/SK)
Négyen vannak. Petr Vrba trombitán és klarinéton játszik és az elektroakusztikus hangokat is uralma alatt tartja. Michal Matejka a gitáron bűvészkedik. Jozef Krupa az ütőhangszerek mestere. Dalibor Kocian, akit talán Stroon néven jobban ismer a közönség, a vibrafont kezelgeti. Mindegyikük számos egyéni projekttel rendelkezik. Mégis mi köti össze ezeket a zenészeket? A Škvíry & Spoje zenekar. Ez a formáció a repetitív minimalista groovokra épít, melyekre mindegyikük szinte észrevétlenül új és új hangréteget csempészik néha meditatív, máskor pedig egészen transz hangulatot keltve.
Info:
Facebook: https://www.facebook.com/skviryspoje?fref=ts

Chekasin – Tarasov Duo (LT)
A néhai szovjet jazz két kimagasló egyénisége, akik a híres Ganelin-Tarasov-Chekasin trio tagjaiként váltak világhírűvé. Talán a legelismertebb nem amerikai jazz zenekarnak számít a mai napig.Az általuk képviselt, népzenei alapokon nyugvó avangárd dzsessz valósággal robbant a szovjet kultúrpolitika szűk keretei között. Munkásságuk meghatározó tényző volt a kimagasló színvonalú vilniusi zenei oktatás irányvonalának kitűzésében. A Vladimir Tarasov és Vladimir Chekasin alkotta duó hosszú szünet után lép újra közönség elé. Mindketten zenészként, zenekarvezetőként, zeneszezőként, oktatóként, rendezőként évtizedek óta aktív részesei a litván kulturális történéseknek. Aktívan keresik a zenei stílusok és a különféle művészeti ágak összekapcsolásának lehetőségeit. Rengeteg kulturális díj és elismerés, megszámlálhatatlan mennyiségű hangfelvétel, film és színpadi produkció írható a számlájukra. Röviden: két világklasszis.
Info:
web:
http://www.vladimirtarasov.com/
http://www.lithill.lt/chekasin/