Skip to Content

Are You FREE? 2012

Are You FREE? Musicfestival
dátum: 19.10.2012 20:00
Az Are you Free? zenei fesztivál az igényes műfajok fesztiválja. Immár ötödik alkalommal szeretettel várunk minden zenekedvelőt, korra való tekintet nélkül, aki képes volt megőrizni egyfajta nyitottságot mind gondolkodásában, mind zenei ízlésében. Olyan, főleg improvizatív zenei irányzatoknak biztosítunk teret, melyek elmozdítanak megszokott, hétköznapi zenefogalmunktól, gondolkodási formáinktól. S a rögtönzésnek köszönhetően egyedi művészeti alkotások megszületésének lehetnek majd tanúi. Mindehhez a jazz és más műfajok legjobb európai képviselői mellett igazi világsztárokat is láthatunk-hallhatunk. A NA’CONXYPAN PT és a Jazz Klub DS kezdeményezése egyedülálló a szlovákiai jazzéletben, mely remélhetőleg új lendületet ad a hazai zenészeknek is, hiszen az avantgárd tendenciák, így a free irányzat is tájainkon sajnos eléggé a háttérbe szorult mindeddig. Az érdeklődők nemcsak hallgathatják a zenét, hanem nemzetközi tekintélynek számító zenészektől tanulhatják is a kapcsolódó workshop keretén belül.

Helyszín:

NFG klub, Bartók Béla Sétány 788/1, Dunaszerdahely

Program:

2012.10.19.

20.00
Szilárd Mezei Tio (SRB)
The Geordie Approach (NO,UK)
Pándi Balázs (HU)

2012.10.20.
13.00 - 4StatesSessions improvised music workshop

20.00
BERGLJOT (CZ/NO)
The Thing (SWE/NO)
4StatesSessions closing performance

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky
Realizované s finančnou podporou Úradu vlády SR – program Kultúra národnostných menšín 2012
Dunaszerdahely város önkormányzatának anyagi támogatásával

Mezei Szilárd Trió (Srb)
19.10.2012 20:00
A trió 2000-ben alakult. A trió tagjai Mezei Szilárd (brácsa), Malina Ervin (nagybőgő) és Csík István (ütőhangszerek). A zenekar repertoárja Mezei Szilárd kompozícióiból áll, amelyekben nagy szerepe van az improvizációnak. A trió tagjai egyben résztvevői Mezei Szilárd nagyobb felállásainak is (quartet, quintet, septet, ensemble). Koncerteztek Európa több városában (Belgrád, Újvidék, Budapest, Krakkó, Graz, Klagenfurt, Ljubljana, Sibiu, Győr, Magyarkanizsa, stb).

Web: http://www.szilardmezei.net/

The Geordie Approach (Nor/UK)
19.10.2012 21:00
A The Geordie Approach két norvég zenész Petter Frost Fadnes és Ståle Birkeland valamint a hozzájuk csatlakozott angol gitáros Chris Sharkey közötti együttműködésének eredménye, aki maga Geordie-nak („dzsordi”) született és nevelték (innen a név: The Geordie Approach, vagyis A Geordie Szemlélet/Felfogás). Ez a megalkuvást nem ismerő kísérleti zenei trió laza improvizatív szerkezeteken belül alkot, meglepően széles zenei palettáról csipegetve hozzák létre egyéni hangzásvilágukat. Kreatív ötleteik egy nagy és nyitott zenei térben teljesednek ki. A trió híres arról, hogy az előadói teret is rendkívül hatékonyan adaptálja és hasznosítja koncertjein. A csodás és szokatlan zenei uticélok fáradhatatlan kutatása során olyan zenei elemeket alkotnak, amelyek gyakran formájukat tekintve ellentmondásosak – a dallam és zajok, az ambient groove műfaja és absztrakt struktúrák között mozogva.

Web: http://thegeordieapproach.com/

Pándi Balázs (Hun)
19.10.2012 22:00
Ex-bárpultos, koncertszervező, a death metaltól az avantgárd dzsesszen át a legelborultabb zajzenékig mindenfelé otthonosan mozgó dobos-DJ-promóter, Pándi Balázs, a magyar és nemzetközi underground ismert figurája. Többek közt Otto von Schirach őrült performanszaihoz adta az ütemet, majd kikötött az A38-on és széleskörű zenekari kapcsolatai révén fellépéseket szervezett, időnként a Fuck to the Music blog brutál metál arcaként ijesztgeti az embereket. A japán Merzbow-val vannak közös fellépéseik, illetve a Contact Gonzo harcművészeti show táncosai mögött dobol. Együtt dolgozik az olasz kísérletező instrumentális Zu zenekarral. Öntörvényű, csapongó, lázadó. Soha nem lehet tudni, mi lesz a következő lépése.

BERGLJOT (Cze/Nor)
20.10.2012 20:00
A BERGLJOT 2008-ban jazz-zongora trióként kezdett működni Vojtech Procházka Trio néven a Norvég Zenei Akadémia (Oslo) három diákjának kezdeményezésére. Első lemezük, az "Amoeba's Dance", melynek magvát Paul Bley, Herbie Nichols és Ornette Coleman ihlette saját és adaptált szerzemények alkották, kiváló kritikákat kapott. A bevált sikeres zongora trió hangzás megismétlése helyett a zenekar a saját, személyes hangzását kezdte keresni. Egyre több nyitott improvizáció, preparált hangszer és nem hagyományos technika kapott helyet műsorukban. Egyik ilyen koncertjük felvétele alkotja a formáció második albumának anyagát. A kezdeti rövidebb, nagyon változatos improvizatív darabok után a zenekar minimalista megközelítésű, lassan kibontakozó, a hangzásvilág gazdagságára összpontosító kompozíciókkal kezdett el kísérletezni.
A zenekar sorra kapja a kedvező kritikákat. Felléptek fesztiválokon (Jazz Fest Brno, Natt Jazz Bergen, Jazzinec Trutnov), valamint különálló koncerteken is (Franciaország, Svédország, Lengyelország, Németország, Norvégia,Csehország).

The THING (Swe/Nor)
20.10.2012 21:30
Improvizatív garázsrock, powerjazz, free – ha mindenáron le akarjuk írni a skandináv (svéd-norvég) trió, a Thing zenéjét, akkor csak ilyen értelmetlen műfaji meghatározásokkal tehetjük. A Thing elemi erejű, mindent elsöprő szónikus támadására nem nagyon vannak szavak. A 2000-ben alakult zenekar jóformán mindent magába integrál, ami belefér a „szabad zene” kategóriájába, legyen az punk, szabad improvizációs zene, klasszikus dzsessz, avantgárd vagy noise. Legtöbbször free jazzként szokás meghatározni a Thinget, ám Mats Gustafsson és társai jócskán túllépnek a dzsesszen. Ornette Coleman vagy Joe McPhee-darabokat éppúgy feldolgoznak, mint ahogy merítenek PJ Harveytől, a White Stripestól vagy James Blood Ulmertől. A zenekar szellemi vezetőjének talán a nagy hatású „punkjazz” szaxofonost, Mats Gustafssont nevezhetnénk, de a trió egyedülálló módon ötvözni három nagyszerű és egyenrangú zenész szellemiségét. Közülük kétségkívül a legismertebb név Gustafssoné – ez az észak-svédországi egyetemi városból Umeå-ból származó muzsikus fantasztikus energiákat képes felszabadítani a színpadon. Nem véletlen, hogy több évtizedes kollegiális barátság fűzi Peter Brötzmannhoz, és annak kulcsfontosságú Chicago Tentetjében is fontos szerepet játszik. Gustafsson egész karrierjével az improvizatív zene páratlan szabadságát hangsúlyozza: a kortárs dzsessz zsenijeivel, például Ken Vandermarkkal vagy Derek Bailey-vel éppúgy dolgozott együtt, mint a poszt-rock, poszt-punk színtér legfontosabb együtteseivel, az Ex-szel, a Sonic Youth-szal vagy a Zuval. Ebben nagyszerű partner a trió másik nemzetközileg elismert tagja, a nagyszerű és hajlékony technikájú dobos, Paal Nilssen-Love. A stavangeri fiatalmember a kortárs avantgárd dzsessz egyik legnagyobb hatású és legtöbbet foglalkoztatott dobosa, rengeteg saját projekttel és számtalan zenésztárssal, Pat Methenytől Chris Potteren át a már említett Brötzmannig vagy Vandermarkig.
A trió tagjai
Mats Gustafsson: szaxofon
Ingebrigt Håker Flaten: bőgő
Paal Nilssen-Love: dob