Skip to Content

Are You FREE? 2014

Az Are you Free? zenei fesztivál az igényes műfajok fesztiválja. Immár hetedik alkalommal szeretettel várunk minden zenekedvelőt, korra való tekintet nélkül, aki képes volt megőrizni egyfajta nyitottságot mind gondolkodásában, mind zenei ízlésében. Olyan, főleg improvizatív zenei irányzatoknak biztosítunk teret, melyek elmozdítanak megszokott, hétköznapi zenefogalmunktól, gondolkodási formáinktól. S a rögtönzésnek köszönhetően egyedi művészeti alkotások megszületésének lehetnek majd tanúi. Mindehhez a jazz és más műfajok legjobb nemzetközi képviselői mellett hazai előadókat is láthatunk-hallhatunk. A NA’CONXYPAN PT és a Jazz Klub DS kezdeményezése egyedülálló a szlovákiai jazzéletben, mely remélhetőleg új lendületet ad a hazai zenészeknek is, hiszen az avantgárd tendenciák, így a free irányzat is tájainkon sajnos eléggé a háttérbe szorult mindeddig. Az érdeklődők nemcsak hallgathatják a zenét, hanem nemzetközi tekintélynek számító zenészektől tanulhatják is a kapcsolódó workshop keretén belül.

Időpont: 2014. október 10-11.

Helyszín: NFG klub, Dunaszerdahely, Szlovákia

Szervező: Na´conxypan Polgári Társulás
Társszervezők: Jazz Klub DS, Mediawave Alapítvány (HU), Limmitationes (AT), FotoklubDS, NFG klub

Támogatóink: SzK kormányhivatala – Kisebbségi kultúra 2014 program, SzK Kulturális Minisztériuma, Dunaszerdahely város önkormányzata

A fesztivál programja:

október 10. – péntek
20:00 – AMP Trio (HU) & John Dikeman (USA)
21:00 – Cactus Truck (NL/USA)
22:00 – Jam session

október 11. – szombat
13:00 – 4StatesSessions – nemzetközi improvizációs zenei műhely
20:00 – Cremaschi & Kern & Sőrés & Tóth Quartet (USA/AT/HU/SK)
21:00 – 1724 (HU/AT/PL)
22:00 – A 4StatesSessions zenei műhely résztvevőinek zárókoncertje

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/454328381376527/?context=create&source=49

A fellépőkről:

AMP Trió (HU)
Ajtai Péter – nagybőgő
Miklós Szilveszter – dobok
Pozsár Máté - zongora
vendég:
John Dikeman (USA) - szaxofon
Az AMP Trió (azaz Ajtai–Miklós–Pozsár) tagjai a legfiatalabb generáció képviselői, akik a szabad improvizációs zene legfrissebb irányait kutatják. Már a Jazz Tanszakon megunták a mainstream jazz megkövesedett mintáit és egymást inspirálva-hergelve kezdtek érdeklődni a szabad improvizáció és a kortárs zene iránt. Azóta rengeteg formáció adott teret lendületes kísérletezésüknek és szinte mindenki játszott – vagy épp rendszeresen játszik – velük a magyar free-jazz szcénából. Miklós és Pozsár Grencsó István zenekaraiban működött közre, Ajtai pedig a Nigun bőgőseként szerzett hírnevet, illetve Dresch Mihály és Geröly Tamás mellett dolgozott. A magyar dzsessz nagy újítóinak szellemisége világosan érezhető a három fiatalember produkciójában, de éppígy a hatvanas évek avantgárdjának kompromisszummentessége is. Az AMP a kortárs magyar színtér egyik leginkább radikális formációja, három nagyszerű zenész különleges egymásra találása.
A triót ezúttal a nagyszerű, amerikai származású John Dikeman egészíti ki egy mindent elsöprő nemzetközi formációvá.

Cactus Truck (NL/USA)
A punktól a free jazzig hullámzó „stílus- és sablonmentes” csapat
Jasper Stadhouders, John Dikeman és Onno Goavert közös projektje a holland free jazz új fejezetét nyitja meg sokak szerint. Zenéjükben az improvizáció segítségével elsöprő energiákat generálnak és műfajok egész armadáját hívják elő. A Cactus Truck megdöbbentően intenzív zenét játszik. Teljes fizikai és lelki odaadással tiszta és nyers érzelmeket varázsolnak elő hangszereikből. Minden egyes fellépésükön átlépik saját határaikat, improvizációjuk igen hamar gyors tempójú, elsöprő energiájú és gyakorta stílusmeghatározó zenéléssé alakul át. Terrie Ex zenész szerint a 2011-es év legnagyobb felfedezettje az a szédületes szabad improvizációs trió, amely zenészei elképesztően fiatal kora ellenére már meghódította Európa és New York legjobb jazz-klubjait.

Cremaschi & Kern & Sőrés & Tóth Quartet (USA/AT/HU/SK)
Free jazz, szabad improvizáció kiváló nemzetközi kombinációban. A kvartett minden tagja az improvizált zene fontos úttörője a saját hazájában. A szlovák szaxofonos, Miro Tóth ötlete nyomán valósul meg a négy zenész közös koncertje, első alkalommal az Are you Free? Fesztiválon. Miroslav Tóth – szaxofon, Zsolt Sőrés – zitherphone, tablophone, hegedű, házi készítésű hangszerek, George Cremaschi – bőgő, Didi Kern – dobok.

1724 (HU/AT/PL)
Az 1724 három különböző nemzetiségű zenész közös projektje. A győri születésű, az ELTE esztétika–filozófia szakán végzett Kézdy Luca 2006-ban közönségdíjas lett a Magyar Rádió jazzhegedű versenyének döntőjében. Santa Diver nevű triójával azóta ad koncerteket Európa-szerte. Több műfajban is kipróbálta magát, a jazzen kívül a szabad improvizációban, a popban és a fúziós zenében. Olyan zenészekkel játszott együtt, mint Free Style Chamber Orchestra, Nigun, Lantos Zoltán, Deseő Csaba, Pleszkán Frigyes, Ágnes, Tereskova, Erik Truffaz, Laurent Blondiau, Alexander Balanescu.
A dobokon játszó, ausztriai Emil Gross szintén több stílusban jeleskedik, így a pszichedelikus, blues, drum&bass, afro-beats, avant-garde zenében. Erőssége az újszerű hangszférák kialakítása, érzékeny ritmusszekvenciák létrehozása. Igyekszik minél több hangzó tárgyat, anyagot, elektronikus eszközöket bevonni a zenébe. Olyan zenészekkel játszott már együtt, mint Joe Fonda, Debbie Davies, Mike Kindred, Abdeljalil Kodssi, Paul Rogers, Grencsó István vagy Alexander von Schlippenbach.
Tomasz Leś 2004 óta profi zenész, a híres Lengyel Jazzakadémián végzett. Kedveli az improvizációt, de a 100nak nevű triójával kötetebb, ugyanakkor különböző stílusokat vegyítő zenét játszik és az egyik híres lengyel hip-hop zenekarnak is a tagja. Olyan zenészekkel játszott együtt, mint: Herb Robertson, Tóth Viktor, Ágoston Béla, Piotr Wojtasik, Antoni Gralak, Mikołaj Trzaska...