Skip to Content

ARE YOU FREE? 2008

ARE YOU FREE?
Dunaszerdahely, Városi Művelődési Központ 2008. 05. 3–11.

Az Are you Free? zenei fesztivál az igényes műfajok fesztiválja. Minden zenekedvelőt szeretettel várunk, korra való tekintet nélkül, aki képes volt megőrizni egyfajta nyitottságot mind gondolkodásában, mind zenei ízlésében. Olyan, főleg improvizatív zenei irányzatoknak biztosítunk teret, melyek elmozdítanak megszokott, hétköznapi zenefogalmunktól, gondolkodási formáinktól. S a rögtönzésnek köszönhetően egyedi művészeti alkotások megszületésének lehetnek majd tanúi. Mindehhez a jazz és más műfajok legjobb hazai és kelet-európai képviselői mellett igazi világsztárokat is láthatunk-hallhatunk. A NA’CONXYPAN PT kezdeményezése egyedülálló a szlovákiai jazzéletben, mely remélhetőleg új lendületet ad a szlovák jazz-zenészeknek is, hiszen az avantgárd tendenciák, így a free irányzat is tájainkon sajnos eléggé a háttérbe szorult mindeddig, de arról sem feledkezhetünk meg, hogy mindez nemcsak ezen az irányzaton belül lesz jótékony hatással, hanem a klasszikusabb jazzt játszók is sokat tanulhatnak belőle. S ennek a tanulásnak az Are you FREE? projekt egy sokkal hatékonyabb módját is biztosítja, hiszen az érdeklődők nemcsak hallgathatják a zenét, hanem egy, a kortárs zenében tekintélynek számító zenésztől tanulhatják is a kapcsolódó workshop keretén belül.

A fesztivál programja

Dunaszerdahely, Városi Művelődési Központ 2008. 05. 3–11.

05. 3. szombat

19.00 The Shades of Jazz on Noir (USA, GER, HU, Srb) - Multimediális produkció a film noir témájára, a világszerte ismert New York-i zenész, Herb Robertson vezetésével.
21.00 Dresch Quartet (HU) - „Ha Drescht hallgatjuk sejthetjük, hogy hangzott volna John Coltrane, ha magyarnak született volna” – Der Standard

05. 4. vasárnap

19.00 Pulcinella (FR) - Humor és paródia mesterfokon egy free hangzásvilágba ágyazva.
21.00 Borbély–Fonda–Bágyi (USA, HU) - A New York-i avantgard jelentős figurájának találkozása a közép-kelet-európai lüktetéssel.

05. 9. péntek

19.00 Radovan Tariška, Ondrej Krajňák (SK) - Igazi szlovák jazz, virtuozitás és innováció.
21.00 Pavel Fajt (CZ) - A határok kiterjesztése: A kultikus dobos egyszemélyes zenekara.

05. 10. szombat

19.00 [in:formation] (SK) - Breakbeatek, samplerek, beindító zenei idézetek…
20.30 Nu Folder (SK) - Igényes jazz és elektronika hozzáértő emberek kezében.
22.30 Trottel (HU) - Ahogy magukról mondják: az Eklektika nagy ünnepe.

05. 11. vasárnap

19.00 Oleś & Oleś (PL) - A világ egyik legjobb ritmusszekciója – pergős buli.
21.00 Grencsó Biokollektíva (HU) - Szabad szellem, a zenei divatirányzatoktól független gondolkodás – Grencsó zenéje.